Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Monday, November 23, 2009

cerita hati

Air mata ku sukar ditumpahkan,
namun terlerai jika hati ini telah disakiti.

Saturday, October 31, 2009

Stereostype


Stereotype can be define as beliefs to the effect that all members of the specific social groups share certain traits or characteristics. In fact, being stereotype is normal for people around us. Stereotype can be determined through certain circumstances either we notice it or not. There have two types of stereotype; positive and negative stereotype. However, people often make negative stereotype instead of positive stereotype. Is it false being stereotype? Well, it's depends on how you make a judgement. Making positive stereotype will form a good expression from others while a negative stereotype will reflex you as a bias person. Gender stereotype is common. A major stereotype that related with gender such as all women are weak and all men are strong.

Nowadays, racism and religion bias are also the common stereotype that people always do. For instance, all whites are racist or all blacks are criminal and sometimes they say all muslims are terrorist. These are negative stereotype for certain groups since it is what we call an extream bias. People make a judgement based on a few members in a group. They do not look for the whole or majority member because in fact, not all whites are racist and not all muslims are terroist. Hail the all time scaptic.


For students, stereotype is one of the obstacles in their life. People will classify all medical students are smart, intelligent and hardworking. In order to maintain the mental framework of people towards medical students, they have to make double efforts on their studies. On top of that, some stereotypes will make certain students feel very unsatisfied. For example, people always relate brilliant students with medical course but how with law students or engineering students? Are them not brilliant students?
Hence, being stereotype is common in society. Though, people should start to change their framework about some matters in order to satisfy the others.

Tuesday, October 27, 2009

Compliment vs Insult

When people say I am brilliant, I will smile.
But when people say I am stupid, I will mad.
When people say I am handsome, I will proud.
But when people say I am ugly, I will sad.
When people say any positive things about me, I will praise them.
But when people start making fun of me, I will scold them.

This is normal for us; easy to accept compliments but hard to take insults. A good thing is praiseworthy but a bad principle should be avoided.

Thursday, October 15, 2009

Kekdahnye Blog Anda

Nowadays, semua orang ade blog. Tak kira tua mahu pon muda. Even mak cik2 pon ada blog. Motifnye diorang ni kann??hahaha. Lantak diorglah. Sape nak kesah?hehe. So, kali nie aku nak list kan topik2 yang biasanya diperdebatkan (mcm debat ala parlimen lak..) sebagai ideologi utama blog-blog yg ada.

DIARI HARIAN
Macam diari harian AF lak kan..Ahakz. Yang ni selalu orang wat even aku pon selalu gak post entry cam ni. Macam2 perihallah nak diceritakan. Cerita pasal kucing diorang nak beranak pon diceritakan. Haihh.. Biasanya kalau posting sal diari nie mesti panjang lebar. Start dari bangun tidor, gosok gigi, makan pagi, makan tengahari, kat pejabat jumpa awek cantik/pak we hensem, bos marah sbb kerja tak siap..semua dirangkumkan sekali. Agak2nya kalau wat karangan SPM sal diri sendiri mesti leyh dapat A1 kan? Silap hari bulan dah boleh jadi skema jawapan. Bangga korang!hahahaha

MENIAGA
Tak kurang jugak yang menjadikan blog nie medan untuk diorang meniaga. Selendang lah, cupcakes la, baju la, semua ada kan. Yang nie mak cik2 tu suka. Biasa la kalau nak up-to-date skit, mestilah promote kan barang mereka kat blog. Baeek punya marketing.hehe. Aku pon nak cubalah meniaga nie tapi aku nak meniaga ape yer?

DISKUSI GF/BF
Bab nie pon tak kurang hebatnya. Ade sesetengah blog tue bukan just post kan entry sal gf/bf tp mak oii, meriah dengan gambar bf/gf jer. Nak tayang kat orang lah tue. Lantak lah, blog diorang. Sikit2 cerita sal gf/bf. Nak tanye nie, korg tak bosan ker? Tp kekadang cam sweet jgak. Nampak mcm diorg concern sal gf/bf tue. Hah, yg post sal skandal pon ada. Kalau kantoi, nasib badan lah.hahaha. Aku xkesah lah diorang nak cerita sal gf/bf pon, tp kalau dah sampai lebih2 tue tak elok la gak. Nanti jadi buah mulut Cik Temah, Cik Limah, Cik Saodah, hah..cam ner? Popular la satu kampung. Jangan ingat sekarang nie cik Temah, cik Limah nie buta IT. Diorang dah maju la. Tiap2 hari men facebook.haha

AGAMA
Kalau yang post tentang2 agama nie Hafez dan Izdihar akan kategorikan mereka sebagai wanita/lelaki di bawah lindungan kaabah.hehe. Macam2 lah diorang tue. Aku suka gak baca entry2 sal agama nie. Ye lah, kalau selalu layan facebook tue, nak la gak baca benda yg boleh memanfaat kita. Tak gitu mak leha?hehe. Aku ade gak follow beberapa orang yang cukup bagus blognya. Sentiasa memberikan nasihat2 dan panduan yang berguna. Tapi jangan pulak post entry benda yg boleh menyesatkan akidah udah ler macam blog si kahar tue. Tua2 bangka pon nak ngaku nabi. Takpelah, mudahan2 beliau akan bertaubat.

ILMIAH
Yang nie aku rasa golongon2 pendeta atau bijak pandai jer yg selalu postkan sal ilmiah secara direct tp kalau secara tak direct tue banyak la gak. Dalam2 cerita2 fantasi mereka, ada gak la diselitkan benda2 ilmiah nie. Ilmiah nie tak terhad cam2 sejarah, mathematics, law je tp sal benda2 yg bg manfaat pon tergolong dlm ilmiah gak. So, pandai2 la korang create benda yg berilmiah nie dlm blog korang yer. Sal cara2 kucing nak beranak tue pon dikira ilmiah jugak ker hah???

HOBI
Aku pon kadang2 suka gak post entry sal nie. Tak kesah la sal novel ker, mancing ker, komputer ker asalkan tue sort of hobbies kan? Ada yang dari post pertama sampai yg ke 100..semua sal hobi. Nak wan cam ner, tue hobi diorg? Hobi aku post blog, so inilah hobi aku!hahahaha

POLITIK
Yang nie ade jer kwn2 aku yg suka tulis sal politik. Dah minat kan, nak wat cam ner. Aku tak brani nak tulis lebih2 sal politik nie sbb pandangan politik aku tak same ngan kerajaan kita sekarang. Silap2 post nanti dapat pakej percutian percuma ke kemunting. Tak pasal2 jadi tahanan ISA. Tidak lah jawabnye. Tapi kalau aku puji jambul rosmah mansor yang kalau nak wat harga nya beribu2 dan kembang2 bagai di'vacum' tue ker, puji Khairi jamaluddin tue hensem ker atau kes kerajaan suka bantu orang indonesia bagai la kan, mesti diorang suka kan??

Konklusinya, ape kandungan blog anda?

Wednesday, October 14, 2009

Jom cuti!

Amaran : Hanya boleh dibaca untuk golongan 18 tahun ke atas sahaja.


Weh, aku dah cuti semester. (korg mesti tgh berzikir menyumpah seranah aku kan?? ade aku kesah??haha) Ape plan untuk cuti semester ni? Aku ingat nk pegi kursus kahwin. Bukan ape, korang semua kena faham yang aku ni hot stuff (budgettt..haha) ramai yg nak kan aku. So, kalau aku dah ada sijil nikah, kan senang.. betol tak? Mak Leha, Mak Temah mesti tgh get ready nak dtg minang aku. hahahaha...

Tapi plan asal aku nak amik lesen keta. Ye la, dari asyik jadi penumpang jer, bila lak aku nak jadi pemandu kan?? Waktu nie la aku nak tunjukkan ke'hemah'an aku di atas jalan raya. Tak main la merempit2, drift atau yg sama waktu dengannya. Tak machoo beb. Sekarang nie nak amik lesen keta bukan murah doe. Mahal tue..tp duit mak bapak kan ada, time nie la nak mengikis harta2 mereka yang ada. Saya Sayang Mak Abah Saya! ;)

Hari tue mak cik aku dah 'tempah' (hot stuff katakan) aku utk pg rumah dia. Emm... tak nak la gtau wat per kat sana. Nanti korang guling2 gelakkan aku. -____-". Time nie la aku leh buli puas2 si solihin dan sobirin tue. Hari tue teruk aku dikerjakan diorg. Tapi aku sabar jer sbb mak bapak aku ada. Nak cover ke'soleh'an anak diorg nie. This time yg tinggal nanti aku dan diorg jer sbb mak bapak diorg keje.hahaha. (gelak setan)

Sekarang nie hari2 aku men internet. Asal bangun tidor jer, , lappy nie jer yg aku tgk dulu. Sarapan pon aku xsentuh lagi. Takpe, cuti2 nie la nak men internet sepuas2nya. Bila dah masuk sem baru nanti, aktiviti harian aku study jer (betul tak kawan2). Lantak lah korg nak kate aku tipu ke whatsoever lah. Alah, study giler sampai dapat 4 flat pun still masuk BLS gak. UiTM gak. Lain lah dapat wat medic ker, dentistry ker, memg pasti ar aku study gila2. Kalau korg nampak aku cakap dan gelak sorang2, mmg sah aku lah tue. Sila lah tegur tanpa malu2 dan was2.


Thursday, October 8, 2009

Simfoni Kisah Manusia

Tidak semua manusia dilahirkan seperti yang meraka harapkan. Ada yang mengharapkan agar mereka ini dilahirkan dengan serba kelebihan or in the other word, PERFECT! Kalau ada yang kaya, bijak, cantik, hensem, menawan, baik, sopan-santun, berbudi bahasa, beragama, people will recognise them as perfect creatures in the world. Puji melambung. Jumpa tengah jalan mungkin pandang sampai nak terkeluar bijik mata. Kalau peminat pompuan tue, dah cop nak wat jadi boyfriend and kalau yang peminat laki lak, awek kat sebelah pon dah tak pandang. Then, bila tau yang jejaka or gadis idaman tue dah berpunya, mahunya nangis golek2 atas katil. Well, character macam ni normally can be found dekat drama2 Tv jer tak pon dalam2 kisah novel yang direka oleh penulis untuk menarik perhatian pembaca. In real life? perhaps one in a million.

For those yg dilahirkan tak seperti orang lain, people will continuously mengejek dan mengutuk. Guys, u're not suppose to make them like this. They also got a feeling. Dunia ni ibarat roda, kadang2 diatas dan kadang2 dibawah. Mungkin mak bapak diorg never tell them the kid stories like The Beauty and The Best or An Ugly Duckling sebelum diorg nak tidor. Kalau yang melayu skt tue kisah Dayang Senandung. Tak pernah? ye la, mak bapak aku pon tak pernah tapi kat sekolah pon penah kan? Tipu lah kalau kat sekolah tiap2 hari cikgu cerita kisah2 rasul jer. Yang buruk tak semestinya akan buruk gak at the end of the day dan yang cantik/ hensem tue tak semestinya will last forever. Cheq, dah tua nanti berkedut jugak. Cucuk2 botox pon takdelah cantik sangat. Muka je tegang tapi kat leher dengan tangan tue berkedut jugak. Lagi buruk. eee...

Aku tak jumpa lagi la manusia yang comes will whole package. Unless Datuk Siti tue dilahirkan dalam keluarga diraja, belajar master pengajian islam kat Az-Azhar. Then, amik PhD dalam bidang fizik kat Harvard. Hafal 30 juzuk Al-Quran. Sopan santun dan menjaga adabnya. Hah, yang nie lah aku consider sebagai complete as whole package. Ade tak manusia cam nie? takde kan?hehe.. So, people kalau nak compare orang tue.. compare lah dengan org yang macam nie. Baru comparation anda tue boleh diterima. Kalau setakat nak compare ngan Fasha Sandha ker, Fazura ker, Fahrin ahmad ke, whosoever lah.. aku tak heran pon. Pandang sebelah mata jer.. (eh, sombongnye..heheh)

Hari tue, waktu aku pegi jalan2 ngan family. Terjumpalah sorg awek nie. Tengok gaya cam tengah tunggu pakwe. Since aku rasa cam akan ade drama sebabak kat situ, aku berenti sekejap sambil tunggu mak aku tgk2 beg tangan. (memang hobi mak aku kumpul2 beg tangan nie. so, tak kesah lah.) Tunggu dan terus menunggu sampai 15 minit baru pakwe dia datang. Ok2, drama akan bermula. !@#$%%^^&&***&^. Yang si awek tue mula merajuk2 manja. Gedik2 pon ade gak. Then, yang si pakwe pon cuba lah pujuk. Pujuk punya pujuk, si awek tue still tak makan dek pujuk. Last2 aku dengar pakwe tue kata "Ok lah, i dah malas nak pujuk u. Kita clash je la. Banyak lagi awek yg tunggu I tue." (aku cuba olah dari loghat kedah menjadi bahasa yg lebih senang difahami agar kelihatan seperti drama yg anda tonton di TV) Aiyo, lelaki yg macam nie pon ade ker? Kesian je aku tgk pompuan tue. Tapi nak wat cam nie, dah same2 kerek and budget hot. Tak dapat den nak nolong nye.

So, moral of the story aku just nak gitau je la yang manusia ni mmg tak sempurna. So, pandai2lah korg bentukkan jati diri dan sifat agar diterima masyarakat sekeliling. Tak salah jadi cantik dan hensem tp make sure perangai dan sifat anda pon seindah wajah tue dan bukanlah juga salah anda jika punyai wajah yang tak cantik dan hensem tp berusahalah mencari dan menonjolkan kelebihan diri yang lain. Ingat kisah An Ugly Duckling. Yang hodoh takkan hodoh selama2nya.

"Allah tidak akan memberikan apa yang kamu inginkan tetapi Allah akan memberikan apa yang kamu perlukan"




Saturday, September 26, 2009

Biltaufik wannajah fil imtihan!

1..
2..
3 more days we will going to sit for final exam..
but I still like last semester..
waiting for the last minute to open all the notes..
and start study..
I thought I will change this habit for this semester..
but I'm not..
Still doing the same thing..
Hopefully it works..
even though i know..
the percentage is only 40%..
but whose know??
Ok, stop being 'merapuking'
and start study NOW..

NOTE: Entah ape yg aku post mlm2 nie..

Satu Hari di Hari Raya

celamat hali laya kepada semua muslimin dan muslimat..

haiyaa.. gua sudah lama tarak masuk sini. Gua lindu sangat2 ini punya blog. Hali nie gua rasa..eh2.. gua lasa kita olang dah sambut itu punya rasa dah hali yang ke 7. Waa.. dah seminggu lupanya kita dah laya. Aiyo, lagi 3 hali lagi gua dah nak final examination. Manyak takut oo.. Gua bukan olang pandai. Gua talak lajin macam itu orang yg suka pg study dkt library tiap2 hali woo.. Gua lebih suka on9 dali study. hhoho.. bagus tak gua..??

Deyhh tambi, kalau u takmau study, tak apa lah.. u boleh kerja dgn i dekat ladang. I jadi boss yg baik punya. I nanti bagi gaji u banyak2. Cerita dikembalikan, masa hari raya itu dulu, kawan saya ramai2 dtg rumah makan kuih. Ada kuih macam-macam. Sedap2 pulak. lepas itu, sedih saya rasa bila kubur saya pegi. Arwah nenek saya teringat. Aiyo pa.. aiyo maa.. purahhhh!

Then, bila hari raya ke 3, semua sedara mara balik ke kampung sbb kitorg ade family day for PakAr members. Ade barbeque and sports. Tak lupa jgak AGM dan tazkirah yg dari pak su. Insaf aku dengaq. Hah, session paling best adalah time kasi duit raya kat2 anak2 buah. Gila, aku yg dah nak masuk 20an pun dapat lagi duit raya..hahahaha.. rezeki2. alhamdulillah.

NOTE: Semangat 1 Malaysia ttp utuh di hati. UiTM Di hatiku. ahhahaha

Friday, September 18, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri: Salam Eidulfitri: Happy Eid Mubarak, 1 Syawal 1430h



After we have celebrated Ramadhan for almost 1 month, finally Eid Mubarak will come to visit us. So, how about our ibadah during Ramadhan? Hopefully it's gonna be alright and will be accepted by our creator, Allah s.w.t.

Now, people are busy with preparation to celebrate Eid Mubarak. At home, mother and sister are baking cookies while father and brother are preparing lemang and ketupat. So, we can see the happiness which do not have in such other days.

While celebrating this coming eid, we should not forget about our fasting that do not complete yet. Use the rest of the time to do as much as ibadah that we can. Zakat fitnah cannot be forgotten because some of us still waiting for helps and attentions.

As a human being, I used to make mistakes with people around me either with intention or not. Thus, I wanna ask forgiveness to all and I hope this Ramadhan will become a good teacher for us to change our attitude and behaviour as a new person.

Salam Eidulfitri, kullu 'amm wan entum bikhair.

Friends: Sorry if i don't reply ur messages due to insufficient credit.hehe.

Wednesday, September 16, 2009

Tahajjud Cinta by Datuk Hajjah Siti Nurhaliza


Ni lah album artis pop pertama yang aku 'ter'beli kat kedai CD masa shopping raya tadi. Sebenarnya aku dah lama aim nak beli album nie selepas aku terbaca kat paper yg DCT nak wat album kerohanian. So, tyme g shopping petang tadi aku amik gak kesempatan belek2 CD kat kedai CD yang aku tak tau nama ape entah. Sorry lah tauke, i tak tau nama kedai u sbb nama kedai u tak brape nak glamer. Next tyme u letak nama yg glamer2 skt cam kedai CD Anak ku ker ape ker..hahaha. Belek punya belek last2 aku jumpa gak CD nie kat betoi2 depan pintu kedai. Cam ner lah aku leyh tak nampak? I pakai spek OK!

Mula2 aku cam segan2 nak beli sebab ada mak cik sorang tue asyik pandang2 aku jer. Malu aku dibuatnya. -_-". Manelah tau nanti dia kutuk aku dlm hati. Eh, budak nie nak beli album Siti? Orang sekarang layan Indie band lah. haha.. atau pon mak cik tue pelik tgk aku. Emm.. aku rasa hari ni aku tak pakai ape2 pelik. Ok, aku mengaku aku pakai t-shirt Malinja yang terchentaa tp what's the problem? Eh, asal ttiba over plak nie. Entah2 aku yg prasan kot.haha.. Mak cik tue sebenarnya tak pandang aku pon tp dia pandang CD2 yg tersusun rapi kat rak2. Rapi lah sangat. Hah, lupakan mak cik tue. Then aku tunggu mak cik tue blah dulu. Tunggu punya pasal aku pon wat2 lah tgk CD cite karton even kat otak aku bukan nak fokus sangat kat CD karton tu tp dok pikir bila lah mak cik tue nak blah. Takkan dia tunggu aku? Pelik2.

Tak lama lepas tue mak cik tue pon blah. hah lega. Lepas tue aku cepat2 amik album CT tue trus bawak g bayar. Macam aku tolong belikan tuala wanita untuk kakak aku beberapa tahun yg lepas la plak.hahaha..

Sampai je rumah aku terus dengaq album CT nie. Pergghh.. Lagu kat trak pertama dah buat aku ter'stuck' seketika. So, dengan excited nya aku nak review la serba sedikit sal album nie.

Cover album
Sebenarnya aku dah predict awal2 lagi cover album mesti macam yg nie. Berdiri di tgh2 padang, pastu menadah tangan di bawah langit yg terbentang luas. Cantik! tapi macam dah streotype. Album2 kerohanian mesti akan ada scene tadah2 tangan. Kalau tak caya cuba tgk cover album Opick. Aku rasa gambar CT pegang buku bawah pokok kat lirik Pintu Rindu lagi cantik dan menarik kalau dijadikan cover album. Letak gambar aku lagi tambah menarik.hehee~

Asma Ul Husna
Inilah the main reason why aku beli album Tahajjud Cinta nie. Bila dengar lagu ni, aku macam nak jer pasang lagu kuat2, tiap2 hari kat kolej nanti. Sangat syahdu dan sayu. Aku tak mau komen sal vokal CT sbb aku tertarik utk beli album nie pon bukan sebab vokal CT sedap ke ape. Janji lagu2 bagus2 dan mempu mendidik jiwa. Eh2, Adi Akmal pon terlibat gak dlm album nie, aku ingat bro Salleh jer. Aku rasa lagu Asma Ul Husna lah yg paling best dlm album nie. Alfun mabruk kepada Erma Fatima coz hasilkan melodi yang sangat2 menarik.

Pintu Rindu
Mmg pure nasyid lah lagu nie tp aku rasa suara CT takdelah ke'nasyid'tan sangat. Suaranya more to traditional pop sound lah. Lirik yang sungguh menarik dan cam syahdu jer.

Tahajjud Cinta
Mula2 aku ingat lagu ni ala2 cam lagu Ayat-ayat Cinta, Syahadat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih tp lagu nie bukan sal cinta suci manusia tp cinta pada illahi. *two thumbs up* Melodi dia menarik untuk didengari.

Batasku Asaku
lagu nie Ct yang compose. Tak sangka berbakat jugak CT nie. Lagu nie aku dah lama dengar. Rasanya dah berbulan2. Memang sedap. Mesra pendengar gak lah.

Ku Percaya Ada Cinta
Mula2 masa aku tau yg lagu ni Audi Mok yang buat, aku dah start skeptikal. How can this Chinese guy can involve in this Islamic-base album. Tapi bila tgk penulis lirik nya, Habsah Hassan. Ok, anda dimaafkan. Agak menarik. Penuh dengan kelainan. Nak kata lagu nasyid pon tak gak. Pop Islamik kot. Layak ker? Ape2 pon layan lah.

Ya Rasulullah
Aku suka lagu nie. Cam nak nangis jer dengar. Sedeh jer. Suara CT lak seolah2 cam merintih. Lagi lah sedih.

Ketika Cinta
Lagu nie aku dah dengar beberapa bulan yang lalu. Aku suka lagu nie. Version asal by Opick tp bila CT nyanyi ade skit lah perbezaannya. Rasanya aku lebih suka version Opick kot. Maaf lah.

Selawat
Jom berselawat bersama2. Aku takde komen sangat untuk lagu nie sbb lagu nie mmg dah perfect pon eventhough sape2 penyanyinya.

Overall aku suka lagu Asma Ul Husna, Ya Rasulullah, Selawat dan Tahajjud Cinta.


TAG by Kak Irah

1) Nama Timangan

Xde nama timangan sbb mak pun panggil Muhammad Nazrul kat umah. Skema tak mak aku?? ;P hehehe

2) Anda seorang yang...

Suka wat muka annoying kat sape2 pon..haha.. Hafez slalu jadi mangsa walau dia tak bersalah. Kesian ko Hafez.hehe

3) Insan Teristimewa

Al-Walidain

4) Lagu Kesukaan

Asma Ul Husna by Tok Ti

5) Makanan Kesukaan

Banyak. Nasib baik babi tue haram, kalau halal entah2 jadi makanan kegemaran aku gak.hahaha

6) Sikap yang membuatkan anda stress

Hipokrit, sombong, bongkak dan yang sama waktu dengannya. Tapi orang kata aku sombong. Haihh...

7) Warna kegemaran

Sebab kulit aku tak putih, siang2 aku dah reject dia from being my fav colour..hahaha. Aku prefer warna biru kot.

8) Benda yang ada dalam beg

Beg duit - ada duit, beg sekolah - ada buku, beg pakaian- ada bangkai binatang.hahaha

9) Bila kali terakhir menangis

Entah.

10 ) Tag untuk rakan anda.

Sebagai balasan, aku TAG mak cik Amy..haha..
Dafi ko pon kena wat..(bagi menyemakkan lagi blok ko)
Mar.. (at least ade gak post yg takde kaitan dgn chenta hati kau kat blog..hehehe)
sape yg baca pon kena wat.. sape suh baca!hehe


Sunday, September 13, 2009

Tagged by Amelia

Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

Mein Name Ist Nazrul.. nie bukan restless nak letak nama nie aku etc.. act, nie bahasa German.. in english My name is Nazrul..

Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

diari-naz.blogspot.com <- sebenarnya dh banyak kali bertukar url blog mengikut cita rasa dan sesuka hati tuan empunya blog..hehe

Apakah method penulisan dalam blog anda?

methodology dakwah ker??hahaha.. Xde method2.. asalkan sedap mulut menyebut dan sedap tangan menaip.. ok lah..

Pernah terasa nak hapuskan blog anda?

tak kot sebab "Mengubahlah sesuatu dengan tangan seiring dengan sekuat2 iman mu".. taip blog pon guna tangan kan??

Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang TAG anda ini?

`OriGinaLLy miLLy's~.. sangat direct bila berhujah.hehe
Amelia - She's HOT..haha..

Senaraikan 10 orang yang akan anda tag.

Mar
Asyraf
Zharif (pre law part 3)
Ashiqin
Why

banyak nie dah la..

Friday, September 4, 2009

Memori Tercipta, Disember 2008-April 2010

Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pon terduga pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa

Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama..kenangan bersama..kenangan bersama..
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa


Dah hampir habis dua sem aku kat UiTM Kedah. Kalau diikutkan sistem matrik, kiranya dah nak amik PSPM 2 dan bermakna pengajian aku diperingkat asasi akan tamat tidak lama lagi. Tapi memandangkan program asasi aku nie mengambil mana 3 semester so, aku akan menempuhi satu lagi semester yg ku harap lebih bermakna.

Sepanjang hampir dua semester di sini, aku kenal banyak jenis raga, dan gelagat manusia. Ade yg dtg dari keluarga berada n ada gak yg datang dari keluarga sederhana cam aku. Namun, status dan taraf kehidupan tak menjadi penghalang untuk kitorg sama2 berusaha mengecap impian dan harapan masing2.

Kitorg di sini bagaikan satu keluarga. Teman di kala senang dan susah. Penilaian dibuat berteraskan akal dan bukan nafsu semata-mata. Tak ingin menyakiti dan disakiti antara satu sama lain. Jika ada yang terluka, prakarsa yang pragmatik akan diambil bagi memulihkan kembali keadaan. Inilah manisnya PL2A.

Pengkongsian akal dan cetusan minda sering dijadikan fitrah di dalam persahabatan. Tiada istilah 'kau hal kau dan aku hal aku'. Yang berat sama dipukul dan yg ringan dijinjing sama. Keakraban yg terjalin tidak pernah disalah gunakan. Nasihat dan tauladan sering diperdengarkan demi melahirkan insan yg terpuji akhlaknya.

Kadang kala pergaduhan berlaku juga kerana inilah asam garam di dalam persahabatan. Tapi tak perlulah pergaduhan itu dibiarkan berpanjangan kerana kasih-sayang dan persahabatan yg telah terbina tidak patut dinoktahkan begitu sahaja. Sebagai manusia, kekhilafan tetap terjadi dan aku sebagai hambanya hanya mampu memohon maaf dan memaafkan sebagai seorang manusia demi menjaga HABLUL MINNAS.

Di kesempatan ini, aku ingin memohon maaf sekiranya terlajak kata, mengguris mana-mana hati dengan kata dan bicara aku selama ini. Yang baik datang dari Allah dan yang buruk adalah dati kelemahan aku sendiri.

So far, aku dah ada banyak kenangan manis dan kenangan pahit kat sini. Tak perlu nak diceritakan dan biarlah menjadi satu kenangan yang tidak dapat dilupakan kerana disinilah MEMORI TERCIPTA.

Tuesday, September 1, 2009

Berbuka di Bulan Puasa

Aku dikira budak yang paling untung kot dlm kalangan student2 pre law part 2. Why? spanjang bulan puasa nie.. leyh dikira ngan jari jer bila aku berbuka puasa kat kampus.hahaha.. Maybe 1o hari je kot.hahaha. Lain2 aku buka puasa kat umah ngan family tercinta.hahaha.. Sebenarnya, aku tak minat ar bukak puasa kat kampus sbb makanan langsung xmasuk dengan taste aku. Aku tak demand tinggi tp tak banyak variety cam bazar ramadhan kat umah tue. (umah aku xde bazar tp kat pekan lah) Aku tercari2 gak kuih pelita (atau kuih tepung masuji cam kak nisa kata..hehe) kat dewan makan tp takde. Aku cari puding karemel tp pon takde. Huh! Ape je yang ada?? Kalau nasi plak aku lebih suka makan nasi tomato ngan ayam masak merah pastu ada ayam penggang bahagian peha atau wing.. terus teringatt masa kat matrik. Bazar ramadhan kat belakang blok B serius best. Macam2 ada. Ayam bakar pon best punya. Tp kat uitm nie ape jer yg ada?? Nasi kerabu pon giler biru warna dye. Menakutkan jer nak makan since entah food preservation ape dye masukkan. Petang nie aku tak jadi nak balik umah cam dirancangkan 'coz tonight I have Law test. Law test?? alamak, aku tak baca apa pon lagi! Mati aku. Tadi masa lepas sahur aku de baca sikit tapi baru habis 1 tajuk dah tertidor. Emm..sekarang nie aku ngah dengar Hafez mengadu nasib dye. Ape2 jelah ko Hafez. Malas aku nak layan sbb ko tu aku cakap ape pon bukan nak dengar. Tak habis2 nak melahar laki tu pompuan nie. Huh, sape jer yg sempurna di mata ko Hafez?? Emm.. lupakan sal dak nie.. Berbuka hari nie nak makan ape agaknye erk?? Aku kepingin bangat nak makan nasi briyani ngan ayam masak ros tp kat sini takde.. Kalau ade pon mesti xsesedap kat matrik dulu.huhu.. K lah, nak sambung tidor study skt agi nie.

Saturday, August 29, 2009

Salam Perantauan

Tadi masa aku baca paper, ternampaklah satu iklan sal salam perantauan sempena Aidilfitri yang bakal menjelma tak lama lagi.. Macam best je kan. Kalau lah aku terima offer gi India hari tue, mesti tahun nie dah fly kan. Leyh je hantar salam perantauan dari India. Mesti gempak kan muka aku masuk paper..Hahaha.. Tp..huwa!! tak leyh raya ngan family. 5 tahun weyh.. 5 tahun...!! Lama tue.. Siap2 anak kakak aku yg baru nak lahir tue dah masuk sekolah dah. Entah kenal ke tidak pak cik dia yg sorang nie. Entah lah, mungkin bukan rezeki aku nak fly agi pon. Tunggulah tahun depan, kalau ada rezeki aku akan fly g Aussie. The National University of Australia. InsyaAllah.

Emm.. memandangkan aku tak fly g oversea, so aku nak gak wat salam perantauan versi aku sendiri.


"I'm Muhammad Nazrul bin Abd Rani from Faculty of Law, MARA University of Technology, Melbourne would like to wish to all my family's members in Kedah, Selangor, Penang, Perak n etc, xSMKTSian, xKMKian, and x student UiTM Kedah batch Disember 2008/2009, salam Ramadhan Kareem and Eid Mubarak 1430h. Kullu 'amm wan entum bikhair, minal 'aidil wal faizin."

NOTE: Bukan selalu nak berangan.

Friday, August 21, 2009

Mana Satu Pilihan Korg?

Bagi kaum lelaki, yang mana satu menjadi pilihan hati? Yang solehah yakni menutupi aurat atau yang 'hot' yakni mendedahkan segala yg ada? Buatlah pilihan yang bijak.

"lelaki yang toyyibun itu untuk perempuan yang toyyibat..


atau


NOTE: Blog aku mula tercemar!

Ahlan Ya Ramadhan Kareem!


Alhamdulillah, ramadhan yang dinanti kini sudah menjelang tiba. Syukur ke hadrat Illahi kerana aku masih lagi dipinjamkan nyawa untuk meniti hari-hari indah di bulan Ramadhan. Selamat menunaikan kewajiban sebagai umat Islam. Di kesempatan ini aku nak mintak maaf pada semua kenalan jika ada tersalah kata yang amat menyakitkan hati. Di harapkan agar Ramadhan kali ini benar2 menjadi guru terbaik untuk mendidik kita agar menjadi insan yang lebih baik. Sama2lah kita melakukan amal ibadah sebanyak yang mungkin bagi merebut pahala seperti yang telah dijanjikan Allah.

NOTE: Jangan tinggal puasa yer!

Wednesday, August 19, 2009

Jom jawab soklan!

1. Anda diberikan peluang untuk menamakan diri sendiri.
Nama baru anda adalah…

Tengku Putera Muhammad Nazrul Ibnu Sultan Abd Rani Shah


2. Katakan anda seorang pengarah filem.
Tajuk filem box office terbaru anda adalah...

Kisah PL2A yang gegeh!


3. Anda merupakan seorang komposer terkenal.
Berikan tajuk lagu berserta lirik daripada lagu hit terbaru anda...


(Aku Nazrul)
Mula2 ku disini
Bagai di landa tsunami
Menghempap dada ku ini
Sakitnya.. malasnya.. bosannya ku tak mengerti..
Tapi ku tabah.. ku redah..
kerna aku nazrul..muahahahahahah..

4. Nada dering telefon yang anda gunakan ketika ini?

Tutt..tutt..tutt... (alahai kiutnye..hahahaha)


5. Lagu yang menjadi pilihan anda ketika KARAOKE…

Lagu nasyid bleyh??

6. Takut hantu tak? Pernah ada pengalaman yang mengerikan?

Tak takut tp ngeri..ngeeeee~

7. TAG rakan-rakan anda yang lain..

-Asyraf
-Abilla
-Dafi
-Amylea
-Mat Nor
-Ikhwan
-Dee
-Mar
-Vina
-Has
-Wani
-Pipeee
-Husna Nabila

Kehilangan Kad Pelajar!

Sape2 ada nampak kad pelajar yang mempunyai maklumat seperti berikut:

Nama : Muhammad Nazrul bin Abd Rani

No. K/Pelajar : 2008353191
Fakulti : Undang-Undang
Jurusan : Asasi Undang-Undang

Kalau ada jumpa, sila pulangkan secepat mungkin ke bilik Kolej Malinja A113.

Tuesday, August 18, 2009

TAG

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?

* Duit..duit…duit..

2. Apakah benda akhir yang kamu beli dengan duit sendiri?

* semalam amik duit elaun.. pastu makan secret recipe.

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?

* tak kisah kat mana2 pon.. kalau atas pokok best.. atas pokok pon xpe

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?

* dengan sape??

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?

* Errr…

6. Di mana restoran akhir kamu makan malam?

* secret recipe..

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?

* An Introduction to the Malaysia Legal System

8. Nama penuh anda?

* Muhammad Nazrul bin Abd Rani

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau emak?

* Kedua2nya.

10. Namakan seorang yang kamu ingin jumpa dalam hidup kamu?

* Ramai

11. Sebutkan nama 8 sahabat yang rapat dengan kamu?

* All my fren :) No bias… no discrimination.. no prejudice

12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?

* kadang2 jer…

13. Tempat yang paling seronok yang kamu ingin pergi?

* Firdausi.. insyaAllah..

14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu..

* dia adalah kak nadirah
* tua dari saya
* seorang muslimah
* senang dengan peribadinya
* pernah datang rumah sekali

15. 8 perkara yang saya gilai..

* Buku
* Berjalan2
* All about nasyeed. Listening to nasyeed!
* tidor
* Surf internet
* memandang orang
* makan
* buat benda yg dapat manfaat

16. 8 buah buku yang paling baru di baca?

* takde buku baru.

17. 8 lagu yang kamu boleh dengar berulang kali?

* berulang kali?? Dengar lagu baru berulang kali ada lah.. bila dah lama sakit.. bosan!

18. mari main TAG 8 orang lain.
* malas nak tag..

19.adkh kamu bersalam,cium tgn serta bg slm kpd ibu bapa kamu pabila ingin keluar ke mana2 atau nk msk tdooo????
* Salam, cium tangan dan peluk. Rindu mak ngan abah kat rumah


Nota buat Abilla

Hari tue aku dah buat antologi tuk dee.. k, this tyme my victim xlain xbukan adalah Cik Abilla bt. Mahat..

Nota buat Abilla..

Nur wajahmu mengingatkan aku akan ladang farm town aku di facebook…
Tapi malangnya facebook aku telah di ‘disabled’kan oleh cik admin yang sangat berhati mulia..
Sob2.. sabar je la..
Antara budak pompuan yg mula2 ku kenal…
Sebab ko rapat dengan fairul…
aku selalu kutuk ko.. padam muka..wahahaha
Tapi aku hanya melawak semata2.. takde kaitan antara yg hidup atau yang mati…
Agak2nye ali imran baca tak pos ne??
Kalau dye baca… harap xterguris.. tergilis atau terhakis jiwa mu itu..
Entah kenapa.. bila aku tgk ko.. aku teringat masjid..
Allahuakbar!.. hah.. azan dah berkumandang.. solat jom..
Daaa!! Bye..

Sunday, August 9, 2009

Antologi Aku Sbg Roommate Dee

NOTA: This tyme aku wat tribute tuk Izdihar n next tyme untuk org len lak.

Saat pertama aku bertemu dengan ko,
hati ku kuat mengatakan..
ko sangat lain dari yang lain..
keunikan yg ko miliki..
tak mampu ku luahkan..
walaupon ku keliru..
tapi kau beri jawapan yang ringkas, kemas dan tangkas..
kau bukan seperti aku, pipe..eh2.. pipe bukan, azri atau apak...
ko tak sama.. ko tak sama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


aku pernah ketawakan ko..
di atas kesilapan ko memanggil aku..
sebagai class wrap.. aku nak balut kelas ke Dee??
aku makin keliru...
siapakah yang mengajarkan ko?? aku bertambah keliru..

bila di kelas Bel120..
pukenji fiber aku digeletek sekali lagi..
malahan syaitan juga turut aktif membisikkan gosip2 liar..
overnya mamat nie.. mamat ker? ade aku kesah..

banyak ilmu ko bawak dari melaka..
aku terkesima! tak sangka ko banyak ilmu..
lagi2 aku bertambah keliru..
cos apa yang ko amik sebenarnya di uitm melaka..
adakah CUR1001?? aku tidak tahu...

di semester kedua...
aku ditempatkan sebilik ngan ko..
alangkah bertuahnya..(giler fake..wakaka)
namun ttiba aku di kejutkan dengan satu berita..
Ohhh.. aku terkejut...

~tamat~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails