Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Wednesday, July 8, 2009

Medical Law

Dah lame aku tak blajar Biology, my fav subject since I was in form 4. Kalau diikutkan hati, macam nak jer aku blajar kat UiTM nie. Nape la kat takde minor subjek biology for law students?hehe. Kalau ade perhaps aku orang pertama yg daftar utk subjek nie. Bagi aku, biologi bukanlah susah sangat tp kalau korg malas baca, for sure r tak tahu ape2. Same gak ngan Law, kalau korang tak baca, ape2 pon korang tak tahu. Tadi masa klas Critical Thinking, lecturer suruh wat premises ngan conclusion. Aku pon buat je la based on pengetahuan biologi aku.hehe. Bukan aku nak tunjuk blagak tp my classmate yg start dulu. Aku cuma menjelaskan yg kabur. Sape entah wat ayat cam nie. All mammals have kidneys..then, diorg stuck kat ini. No idea to continue. So, aku pon tambah r, All mammals have kidneys, all kidneys have bowmans capsule, therefore, all mammals have bowmans capsule. Emm, korang tau bowmans capsule tue ape? Bowmans capsure tue ade kat kidney kita. Bentuk dia macam 'cup' around the glomerulus. Fuction dia as a filter to remove organic wastes, excess inorganic salts, and water. Eh2, dah macam lecturer bio lak rasanya.hehe. Then, aku pon wat lagi satu ayat cam nie. All bacteria are microorganism. All microorganism are procaryote. Therefore, all bacteria are prokaryote. Kat sinni, aku nak betul kan skt, actually most bacteria are prokaryote bukan all bacteria. Camner lah aku leyh lupa tadi.huhu. Korang tahu pe itu prokaryote? Sebenarnye prokaryotes are mostly unicellular organisms yang takde nucleus. The difference between prokaryote and eukaryote cell structure is the most important in the living world. Kalau eukaryote tue macam plant cell, animal cell sebab diorg de nucleus. Macam tue lah. Malas nak terang lebih2 sebab nie bukan kelas bio. Lepas tue, tetiba Prof Madya Alauyah suggestkan aku suh amik Medical Law sebab aku de pengetahuan tentang biologi. Act, aku tak clear sangat sal tue tp seyes memang aku minat nak amik Medical Law. Aku dapat blajar Law n Medic. Tp mostly, yang medic tue aku blajar sal akta ubat2an je kot. Tak pelah, slow2 r. Mula2 blajar sal akta2 pastu aku blajar la sal anatomy, fisiology, biochemistry, patalogy. Mane tahu kalau2 dah jadi rezeki aku dapat buat double degree in Medicine. InsyaAllah.

NOTE: Ade yang kata bukan Medical Law tp Medico Law. Entah lah.

2 comments:

dafi said...

nge3.aku lg prefer fizik dari bio.
coz dulu2 time kelas bio, aku mesti tido walaupun duk kat depan sekali. ;P
tu bodo semacam tu.hahaha

Muhammad Nazrul said...

aku lak slalu tidor tyme fizik..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails