Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Saturday, August 29, 2009

Salam Perantauan

Tadi masa aku baca paper, ternampaklah satu iklan sal salam perantauan sempena Aidilfitri yang bakal menjelma tak lama lagi.. Macam best je kan. Kalau lah aku terima offer gi India hari tue, mesti tahun nie dah fly kan. Leyh je hantar salam perantauan dari India. Mesti gempak kan muka aku masuk paper..Hahaha.. Tp..huwa!! tak leyh raya ngan family. 5 tahun weyh.. 5 tahun...!! Lama tue.. Siap2 anak kakak aku yg baru nak lahir tue dah masuk sekolah dah. Entah kenal ke tidak pak cik dia yg sorang nie. Entah lah, mungkin bukan rezeki aku nak fly agi pon. Tunggulah tahun depan, kalau ada rezeki aku akan fly g Aussie. The National University of Australia. InsyaAllah.

Emm.. memandangkan aku tak fly g oversea, so aku nak gak wat salam perantauan versi aku sendiri.


"I'm Muhammad Nazrul bin Abd Rani from Faculty of Law, MARA University of Technology, Melbourne would like to wish to all my family's members in Kedah, Selangor, Penang, Perak n etc, xSMKTSian, xKMKian, and x student UiTM Kedah batch Disember 2008/2009, salam Ramadhan Kareem and Eid Mubarak 1430h. Kullu 'amm wan entum bikhair, minal 'aidil wal faizin."

NOTE: Bukan selalu nak berangan.

Friday, August 21, 2009

Mana Satu Pilihan Korg?

Bagi kaum lelaki, yang mana satu menjadi pilihan hati? Yang solehah yakni menutupi aurat atau yang 'hot' yakni mendedahkan segala yg ada? Buatlah pilihan yang bijak.

"lelaki yang toyyibun itu untuk perempuan yang toyyibat..


atau


NOTE: Blog aku mula tercemar!

Ahlan Ya Ramadhan Kareem!


Alhamdulillah, ramadhan yang dinanti kini sudah menjelang tiba. Syukur ke hadrat Illahi kerana aku masih lagi dipinjamkan nyawa untuk meniti hari-hari indah di bulan Ramadhan. Selamat menunaikan kewajiban sebagai umat Islam. Di kesempatan ini aku nak mintak maaf pada semua kenalan jika ada tersalah kata yang amat menyakitkan hati. Di harapkan agar Ramadhan kali ini benar2 menjadi guru terbaik untuk mendidik kita agar menjadi insan yang lebih baik. Sama2lah kita melakukan amal ibadah sebanyak yang mungkin bagi merebut pahala seperti yang telah dijanjikan Allah.

NOTE: Jangan tinggal puasa yer!

Wednesday, August 19, 2009

Jom jawab soklan!

1. Anda diberikan peluang untuk menamakan diri sendiri.
Nama baru anda adalah…

Tengku Putera Muhammad Nazrul Ibnu Sultan Abd Rani Shah


2. Katakan anda seorang pengarah filem.
Tajuk filem box office terbaru anda adalah...

Kisah PL2A yang gegeh!


3. Anda merupakan seorang komposer terkenal.
Berikan tajuk lagu berserta lirik daripada lagu hit terbaru anda...


(Aku Nazrul)
Mula2 ku disini
Bagai di landa tsunami
Menghempap dada ku ini
Sakitnya.. malasnya.. bosannya ku tak mengerti..
Tapi ku tabah.. ku redah..
kerna aku nazrul..muahahahahahah..

4. Nada dering telefon yang anda gunakan ketika ini?

Tutt..tutt..tutt... (alahai kiutnye..hahahaha)


5. Lagu yang menjadi pilihan anda ketika KARAOKE…

Lagu nasyid bleyh??

6. Takut hantu tak? Pernah ada pengalaman yang mengerikan?

Tak takut tp ngeri..ngeeeee~

7. TAG rakan-rakan anda yang lain..

-Asyraf
-Abilla
-Dafi
-Amylea
-Mat Nor
-Ikhwan
-Dee
-Mar
-Vina
-Has
-Wani
-Pipeee
-Husna Nabila

Kehilangan Kad Pelajar!

Sape2 ada nampak kad pelajar yang mempunyai maklumat seperti berikut:

Nama : Muhammad Nazrul bin Abd Rani

No. K/Pelajar : 2008353191
Fakulti : Undang-Undang
Jurusan : Asasi Undang-Undang

Kalau ada jumpa, sila pulangkan secepat mungkin ke bilik Kolej Malinja A113.

Tuesday, August 18, 2009

TAG

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?

* Duit..duit…duit..

2. Apakah benda akhir yang kamu beli dengan duit sendiri?

* semalam amik duit elaun.. pastu makan secret recipe.

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?

* tak kisah kat mana2 pon.. kalau atas pokok best.. atas pokok pon xpe

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?

* dengan sape??

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?

* Errr…

6. Di mana restoran akhir kamu makan malam?

* secret recipe..

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?

* An Introduction to the Malaysia Legal System

8. Nama penuh anda?

* Muhammad Nazrul bin Abd Rani

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau emak?

* Kedua2nya.

10. Namakan seorang yang kamu ingin jumpa dalam hidup kamu?

* Ramai

11. Sebutkan nama 8 sahabat yang rapat dengan kamu?

* All my fren :) No bias… no discrimination.. no prejudice

12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?

* kadang2 jer…

13. Tempat yang paling seronok yang kamu ingin pergi?

* Firdausi.. insyaAllah..

14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu..

* dia adalah kak nadirah
* tua dari saya
* seorang muslimah
* senang dengan peribadinya
* pernah datang rumah sekali

15. 8 perkara yang saya gilai..

* Buku
* Berjalan2
* All about nasyeed. Listening to nasyeed!
* tidor
* Surf internet
* memandang orang
* makan
* buat benda yg dapat manfaat

16. 8 buah buku yang paling baru di baca?

* takde buku baru.

17. 8 lagu yang kamu boleh dengar berulang kali?

* berulang kali?? Dengar lagu baru berulang kali ada lah.. bila dah lama sakit.. bosan!

18. mari main TAG 8 orang lain.
* malas nak tag..

19.adkh kamu bersalam,cium tgn serta bg slm kpd ibu bapa kamu pabila ingin keluar ke mana2 atau nk msk tdooo????
* Salam, cium tangan dan peluk. Rindu mak ngan abah kat rumah


Nota buat Abilla

Hari tue aku dah buat antologi tuk dee.. k, this tyme my victim xlain xbukan adalah Cik Abilla bt. Mahat..

Nota buat Abilla..

Nur wajahmu mengingatkan aku akan ladang farm town aku di facebook…
Tapi malangnya facebook aku telah di ‘disabled’kan oleh cik admin yang sangat berhati mulia..
Sob2.. sabar je la..
Antara budak pompuan yg mula2 ku kenal…
Sebab ko rapat dengan fairul…
aku selalu kutuk ko.. padam muka..wahahaha
Tapi aku hanya melawak semata2.. takde kaitan antara yg hidup atau yang mati…
Agak2nye ali imran baca tak pos ne??
Kalau dye baca… harap xterguris.. tergilis atau terhakis jiwa mu itu..
Entah kenapa.. bila aku tgk ko.. aku teringat masjid..
Allahuakbar!.. hah.. azan dah berkumandang.. solat jom..
Daaa!! Bye..

Sunday, August 9, 2009

Antologi Aku Sbg Roommate Dee

NOTA: This tyme aku wat tribute tuk Izdihar n next tyme untuk org len lak.

Saat pertama aku bertemu dengan ko,
hati ku kuat mengatakan..
ko sangat lain dari yang lain..
keunikan yg ko miliki..
tak mampu ku luahkan..
walaupon ku keliru..
tapi kau beri jawapan yang ringkas, kemas dan tangkas..
kau bukan seperti aku, pipe..eh2.. pipe bukan, azri atau apak...
ko tak sama.. ko tak sama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


aku pernah ketawakan ko..
di atas kesilapan ko memanggil aku..
sebagai class wrap.. aku nak balut kelas ke Dee??
aku makin keliru...
siapakah yang mengajarkan ko?? aku bertambah keliru..

bila di kelas Bel120..
pukenji fiber aku digeletek sekali lagi..
malahan syaitan juga turut aktif membisikkan gosip2 liar..
overnya mamat nie.. mamat ker? ade aku kesah..

banyak ilmu ko bawak dari melaka..
aku terkesima! tak sangka ko banyak ilmu..
lagi2 aku bertambah keliru..
cos apa yang ko amik sebenarnya di uitm melaka..
adakah CUR1001?? aku tidak tahu...

di semester kedua...
aku ditempatkan sebilik ngan ko..
alangkah bertuahnya..(giler fake..wakaka)
namun ttiba aku di kejutkan dengan satu berita..
Ohhh.. aku terkejut...

~tamat~

Friday, August 7, 2009

Kalau lah...

Arghh.. suddenly I feel stress..
Emmm.. Kalau aku terjun dari tingkat 3 Kolej Malinja,
what u're gonna do??

NOTE: Jawab dengan jujur.hehe

Tuesday, August 4, 2009

Members@UiTM

Dah almost 2 months aku masuk sem 2 kat UiTM Kedah nie. Everything still 'ok' starts from study until test. Test! Gosh.. I don't wanna talk about test here. Just like a catastrophic story.huhu.. BTW, aku nak INTRODUCEkan dulu my classmate for this sem (ala2 taaruf lah..hehe)

Izdihar - He is my roommate too. Very talkative and he can suit with everyone.
Faiz - Another roommate. I donno when he will live in shoestring budget. His pocket always full with money.hehehe
Azri - My class rep for this sem. Berani ko rampas jawatan nie dr aku!hehehe.. Seriously, he is a good classrep sbb dia mmg sorg yg responsible dlm segala2nya.
Pipe - His real name is Hafez Irfan but we used to call him Pipe not paip.hehe.
Qayum - His glamour name is YUM2.. He is NOT AVAILABLE! sorry.
Ramzi - Hot Stuff of PL2A!hahahahaha.. Hot ker ko?
Why! - Smart student, brilliant idea, hardworking and ABANG GAGAH!hehehe
Fairul - Antara budak yg pandai kat kelas aku. Good Luck!
Suri - The only Borneo student in my class. He used to help me to watch MENTOR!hehe.. Thanks.
Hafiz - My dakwah gang utk berdakwah dalam kelas. Amal makrfu nahi mungkar.
Mar - KL gurl but doesn't look like Kl gurl. Very humble.
Hasmah - Very sporting and helpful.
Dafika - She loves to make joke but tidak ler over sangat.
Fatin - Sometimes she is a funny gurl but sometimes quite serious.
Amera - Sorry sbb gaduh ngan ko! Aku nak melawak jer.. Don't take it seriously.
Gita - Sem ni almost semua assignment aku group ngan dia. But professionally, I like to be in her group.
Ila - Sumpah Ila aku suka stail presentation psyco sbb ko cam sgt bersemangat. bagus2x but try to give time for the others.
Ika - she's nice and sometimes agak restless.hehe.. Gedik xpe jgn over gedik sudah yer.
Fana - Agak baik ngan aku and dia antara gurl yg ok dlm kelas aku.
Anis - Minat giler ngan AKON.hehe..
Viena - Eventhough she is perakian dan cakap loghat Kedah, but aku jarang cakap Kedah ngan dia. Eee. berlagaknya aku.haha
Dayah - Suka bg makanan kat aku. baiknye ko.. Thanks..hehe

Childhood Story vol. 2

Salam wbt..

Kalau before this I wrote a story when I was in primary school but now I wanna share a story when I was in secondary school. Just ignore the other schools that I have attended but we focus during in Form 5.

1. I start to have my bestfriend here. Asyraf and zul hanif.

2. I also have my own group that we called gang bas tuition..haha.. consist myself, asyraf, zul, syuk, ain, aida, and farah.

3. I quite busy with school magazine until I always left my class..hehe

4. My SPM result was not very excelent but it's quite good for me.. (that's why I can pursue my study here..hehe)

5. Kawan2 aku banyak yang dah belajar di IPT antaranya Nabilah (USM-Pharmacy), Nabil (UiTM-Sistem Maklumat Perakaunan), Shahida (UiTM-Kimia Industri) and etc. Good luck to all of u!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails