Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Saturday, October 31, 2009

Stereostype


Stereotype can be define as beliefs to the effect that all members of the specific social groups share certain traits or characteristics. In fact, being stereotype is normal for people around us. Stereotype can be determined through certain circumstances either we notice it or not. There have two types of stereotype; positive and negative stereotype. However, people often make negative stereotype instead of positive stereotype. Is it false being stereotype? Well, it's depends on how you make a judgement. Making positive stereotype will form a good expression from others while a negative stereotype will reflex you as a bias person. Gender stereotype is common. A major stereotype that related with gender such as all women are weak and all men are strong.

Nowadays, racism and religion bias are also the common stereotype that people always do. For instance, all whites are racist or all blacks are criminal and sometimes they say all muslims are terrorist. These are negative stereotype for certain groups since it is what we call an extream bias. People make a judgement based on a few members in a group. They do not look for the whole or majority member because in fact, not all whites are racist and not all muslims are terroist. Hail the all time scaptic.


For students, stereotype is one of the obstacles in their life. People will classify all medical students are smart, intelligent and hardworking. In order to maintain the mental framework of people towards medical students, they have to make double efforts on their studies. On top of that, some stereotypes will make certain students feel very unsatisfied. For example, people always relate brilliant students with medical course but how with law students or engineering students? Are them not brilliant students?
Hence, being stereotype is common in society. Though, people should start to change their framework about some matters in order to satisfy the others.

Tuesday, October 27, 2009

Compliment vs Insult

When people say I am brilliant, I will smile.
But when people say I am stupid, I will mad.
When people say I am handsome, I will proud.
But when people say I am ugly, I will sad.
When people say any positive things about me, I will praise them.
But when people start making fun of me, I will scold them.

This is normal for us; easy to accept compliments but hard to take insults. A good thing is praiseworthy but a bad principle should be avoided.

Thursday, October 15, 2009

Kekdahnye Blog Anda

Nowadays, semua orang ade blog. Tak kira tua mahu pon muda. Even mak cik2 pon ada blog. Motifnye diorang ni kann??hahaha. Lantak diorglah. Sape nak kesah?hehe. So, kali nie aku nak list kan topik2 yang biasanya diperdebatkan (mcm debat ala parlimen lak..) sebagai ideologi utama blog-blog yg ada.

DIARI HARIAN
Macam diari harian AF lak kan..Ahakz. Yang ni selalu orang wat even aku pon selalu gak post entry cam ni. Macam2 perihallah nak diceritakan. Cerita pasal kucing diorang nak beranak pon diceritakan. Haihh.. Biasanya kalau posting sal diari nie mesti panjang lebar. Start dari bangun tidor, gosok gigi, makan pagi, makan tengahari, kat pejabat jumpa awek cantik/pak we hensem, bos marah sbb kerja tak siap..semua dirangkumkan sekali. Agak2nya kalau wat karangan SPM sal diri sendiri mesti leyh dapat A1 kan? Silap hari bulan dah boleh jadi skema jawapan. Bangga korang!hahahaha

MENIAGA
Tak kurang jugak yang menjadikan blog nie medan untuk diorang meniaga. Selendang lah, cupcakes la, baju la, semua ada kan. Yang nie mak cik2 tu suka. Biasa la kalau nak up-to-date skit, mestilah promote kan barang mereka kat blog. Baeek punya marketing.hehe. Aku pon nak cubalah meniaga nie tapi aku nak meniaga ape yer?

DISKUSI GF/BF
Bab nie pon tak kurang hebatnya. Ade sesetengah blog tue bukan just post kan entry sal gf/bf tp mak oii, meriah dengan gambar bf/gf jer. Nak tayang kat orang lah tue. Lantak lah, blog diorang. Sikit2 cerita sal gf/bf. Nak tanye nie, korg tak bosan ker? Tp kekadang cam sweet jgak. Nampak mcm diorg concern sal gf/bf tue. Hah, yg post sal skandal pon ada. Kalau kantoi, nasib badan lah.hahaha. Aku xkesah lah diorang nak cerita sal gf/bf pon, tp kalau dah sampai lebih2 tue tak elok la gak. Nanti jadi buah mulut Cik Temah, Cik Limah, Cik Saodah, hah..cam ner? Popular la satu kampung. Jangan ingat sekarang nie cik Temah, cik Limah nie buta IT. Diorang dah maju la. Tiap2 hari men facebook.haha

AGAMA
Kalau yang post tentang2 agama nie Hafez dan Izdihar akan kategorikan mereka sebagai wanita/lelaki di bawah lindungan kaabah.hehe. Macam2 lah diorang tue. Aku suka gak baca entry2 sal agama nie. Ye lah, kalau selalu layan facebook tue, nak la gak baca benda yg boleh memanfaat kita. Tak gitu mak leha?hehe. Aku ade gak follow beberapa orang yang cukup bagus blognya. Sentiasa memberikan nasihat2 dan panduan yang berguna. Tapi jangan pulak post entry benda yg boleh menyesatkan akidah udah ler macam blog si kahar tue. Tua2 bangka pon nak ngaku nabi. Takpelah, mudahan2 beliau akan bertaubat.

ILMIAH
Yang nie aku rasa golongon2 pendeta atau bijak pandai jer yg selalu postkan sal ilmiah secara direct tp kalau secara tak direct tue banyak la gak. Dalam2 cerita2 fantasi mereka, ada gak la diselitkan benda2 ilmiah nie. Ilmiah nie tak terhad cam2 sejarah, mathematics, law je tp sal benda2 yg bg manfaat pon tergolong dlm ilmiah gak. So, pandai2 la korang create benda yg berilmiah nie dlm blog korang yer. Sal cara2 kucing nak beranak tue pon dikira ilmiah jugak ker hah???

HOBI
Aku pon kadang2 suka gak post entry sal nie. Tak kesah la sal novel ker, mancing ker, komputer ker asalkan tue sort of hobbies kan? Ada yang dari post pertama sampai yg ke 100..semua sal hobi. Nak wan cam ner, tue hobi diorg? Hobi aku post blog, so inilah hobi aku!hahahaha

POLITIK
Yang nie ade jer kwn2 aku yg suka tulis sal politik. Dah minat kan, nak wat cam ner. Aku tak brani nak tulis lebih2 sal politik nie sbb pandangan politik aku tak same ngan kerajaan kita sekarang. Silap2 post nanti dapat pakej percutian percuma ke kemunting. Tak pasal2 jadi tahanan ISA. Tidak lah jawabnye. Tapi kalau aku puji jambul rosmah mansor yang kalau nak wat harga nya beribu2 dan kembang2 bagai di'vacum' tue ker, puji Khairi jamaluddin tue hensem ker atau kes kerajaan suka bantu orang indonesia bagai la kan, mesti diorang suka kan??

Konklusinya, ape kandungan blog anda?

Wednesday, October 14, 2009

Jom cuti!

Amaran : Hanya boleh dibaca untuk golongan 18 tahun ke atas sahaja.


Weh, aku dah cuti semester. (korg mesti tgh berzikir menyumpah seranah aku kan?? ade aku kesah??haha) Ape plan untuk cuti semester ni? Aku ingat nk pegi kursus kahwin. Bukan ape, korang semua kena faham yang aku ni hot stuff (budgettt..haha) ramai yg nak kan aku. So, kalau aku dah ada sijil nikah, kan senang.. betol tak? Mak Leha, Mak Temah mesti tgh get ready nak dtg minang aku. hahahaha...

Tapi plan asal aku nak amik lesen keta. Ye la, dari asyik jadi penumpang jer, bila lak aku nak jadi pemandu kan?? Waktu nie la aku nak tunjukkan ke'hemah'an aku di atas jalan raya. Tak main la merempit2, drift atau yg sama waktu dengannya. Tak machoo beb. Sekarang nie nak amik lesen keta bukan murah doe. Mahal tue..tp duit mak bapak kan ada, time nie la nak mengikis harta2 mereka yang ada. Saya Sayang Mak Abah Saya! ;)

Hari tue mak cik aku dah 'tempah' (hot stuff katakan) aku utk pg rumah dia. Emm... tak nak la gtau wat per kat sana. Nanti korang guling2 gelakkan aku. -____-". Time nie la aku leh buli puas2 si solihin dan sobirin tue. Hari tue teruk aku dikerjakan diorg. Tapi aku sabar jer sbb mak bapak aku ada. Nak cover ke'soleh'an anak diorg nie. This time yg tinggal nanti aku dan diorg jer sbb mak bapak diorg keje.hahaha. (gelak setan)

Sekarang nie hari2 aku men internet. Asal bangun tidor jer, , lappy nie jer yg aku tgk dulu. Sarapan pon aku xsentuh lagi. Takpe, cuti2 nie la nak men internet sepuas2nya. Bila dah masuk sem baru nanti, aktiviti harian aku study jer (betul tak kawan2). Lantak lah korg nak kate aku tipu ke whatsoever lah. Alah, study giler sampai dapat 4 flat pun still masuk BLS gak. UiTM gak. Lain lah dapat wat medic ker, dentistry ker, memg pasti ar aku study gila2. Kalau korg nampak aku cakap dan gelak sorang2, mmg sah aku lah tue. Sila lah tegur tanpa malu2 dan was2.


Thursday, October 8, 2009

Simfoni Kisah Manusia

Tidak semua manusia dilahirkan seperti yang meraka harapkan. Ada yang mengharapkan agar mereka ini dilahirkan dengan serba kelebihan or in the other word, PERFECT! Kalau ada yang kaya, bijak, cantik, hensem, menawan, baik, sopan-santun, berbudi bahasa, beragama, people will recognise them as perfect creatures in the world. Puji melambung. Jumpa tengah jalan mungkin pandang sampai nak terkeluar bijik mata. Kalau peminat pompuan tue, dah cop nak wat jadi boyfriend and kalau yang peminat laki lak, awek kat sebelah pon dah tak pandang. Then, bila tau yang jejaka or gadis idaman tue dah berpunya, mahunya nangis golek2 atas katil. Well, character macam ni normally can be found dekat drama2 Tv jer tak pon dalam2 kisah novel yang direka oleh penulis untuk menarik perhatian pembaca. In real life? perhaps one in a million.

For those yg dilahirkan tak seperti orang lain, people will continuously mengejek dan mengutuk. Guys, u're not suppose to make them like this. They also got a feeling. Dunia ni ibarat roda, kadang2 diatas dan kadang2 dibawah. Mungkin mak bapak diorg never tell them the kid stories like The Beauty and The Best or An Ugly Duckling sebelum diorg nak tidor. Kalau yang melayu skt tue kisah Dayang Senandung. Tak pernah? ye la, mak bapak aku pon tak pernah tapi kat sekolah pon penah kan? Tipu lah kalau kat sekolah tiap2 hari cikgu cerita kisah2 rasul jer. Yang buruk tak semestinya akan buruk gak at the end of the day dan yang cantik/ hensem tue tak semestinya will last forever. Cheq, dah tua nanti berkedut jugak. Cucuk2 botox pon takdelah cantik sangat. Muka je tegang tapi kat leher dengan tangan tue berkedut jugak. Lagi buruk. eee...

Aku tak jumpa lagi la manusia yang comes will whole package. Unless Datuk Siti tue dilahirkan dalam keluarga diraja, belajar master pengajian islam kat Az-Azhar. Then, amik PhD dalam bidang fizik kat Harvard. Hafal 30 juzuk Al-Quran. Sopan santun dan menjaga adabnya. Hah, yang nie lah aku consider sebagai complete as whole package. Ade tak manusia cam nie? takde kan?hehe.. So, people kalau nak compare orang tue.. compare lah dengan org yang macam nie. Baru comparation anda tue boleh diterima. Kalau setakat nak compare ngan Fasha Sandha ker, Fazura ker, Fahrin ahmad ke, whosoever lah.. aku tak heran pon. Pandang sebelah mata jer.. (eh, sombongnye..heheh)

Hari tue, waktu aku pegi jalan2 ngan family. Terjumpalah sorg awek nie. Tengok gaya cam tengah tunggu pakwe. Since aku rasa cam akan ade drama sebabak kat situ, aku berenti sekejap sambil tunggu mak aku tgk2 beg tangan. (memang hobi mak aku kumpul2 beg tangan nie. so, tak kesah lah.) Tunggu dan terus menunggu sampai 15 minit baru pakwe dia datang. Ok2, drama akan bermula. !@#$%%^^&&***&^. Yang si awek tue mula merajuk2 manja. Gedik2 pon ade gak. Then, yang si pakwe pon cuba lah pujuk. Pujuk punya pujuk, si awek tue still tak makan dek pujuk. Last2 aku dengar pakwe tue kata "Ok lah, i dah malas nak pujuk u. Kita clash je la. Banyak lagi awek yg tunggu I tue." (aku cuba olah dari loghat kedah menjadi bahasa yg lebih senang difahami agar kelihatan seperti drama yg anda tonton di TV) Aiyo, lelaki yg macam nie pon ade ker? Kesian je aku tgk pompuan tue. Tapi nak wat cam nie, dah same2 kerek and budget hot. Tak dapat den nak nolong nye.

So, moral of the story aku just nak gitau je la yang manusia ni mmg tak sempurna. So, pandai2lah korg bentukkan jati diri dan sifat agar diterima masyarakat sekeliling. Tak salah jadi cantik dan hensem tp make sure perangai dan sifat anda pon seindah wajah tue dan bukanlah juga salah anda jika punyai wajah yang tak cantik dan hensem tp berusahalah mencari dan menonjolkan kelebihan diri yang lain. Ingat kisah An Ugly Duckling. Yang hodoh takkan hodoh selama2nya.

"Allah tidak akan memberikan apa yang kamu inginkan tetapi Allah akan memberikan apa yang kamu perlukan"




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails