Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Thursday, October 8, 2009

Simfoni Kisah Manusia

Tidak semua manusia dilahirkan seperti yang meraka harapkan. Ada yang mengharapkan agar mereka ini dilahirkan dengan serba kelebihan or in the other word, PERFECT! Kalau ada yang kaya, bijak, cantik, hensem, menawan, baik, sopan-santun, berbudi bahasa, beragama, people will recognise them as perfect creatures in the world. Puji melambung. Jumpa tengah jalan mungkin pandang sampai nak terkeluar bijik mata. Kalau peminat pompuan tue, dah cop nak wat jadi boyfriend and kalau yang peminat laki lak, awek kat sebelah pon dah tak pandang. Then, bila tau yang jejaka or gadis idaman tue dah berpunya, mahunya nangis golek2 atas katil. Well, character macam ni normally can be found dekat drama2 Tv jer tak pon dalam2 kisah novel yang direka oleh penulis untuk menarik perhatian pembaca. In real life? perhaps one in a million.

For those yg dilahirkan tak seperti orang lain, people will continuously mengejek dan mengutuk. Guys, u're not suppose to make them like this. They also got a feeling. Dunia ni ibarat roda, kadang2 diatas dan kadang2 dibawah. Mungkin mak bapak diorg never tell them the kid stories like The Beauty and The Best or An Ugly Duckling sebelum diorg nak tidor. Kalau yang melayu skt tue kisah Dayang Senandung. Tak pernah? ye la, mak bapak aku pon tak pernah tapi kat sekolah pon penah kan? Tipu lah kalau kat sekolah tiap2 hari cikgu cerita kisah2 rasul jer. Yang buruk tak semestinya akan buruk gak at the end of the day dan yang cantik/ hensem tue tak semestinya will last forever. Cheq, dah tua nanti berkedut jugak. Cucuk2 botox pon takdelah cantik sangat. Muka je tegang tapi kat leher dengan tangan tue berkedut jugak. Lagi buruk. eee...

Aku tak jumpa lagi la manusia yang comes will whole package. Unless Datuk Siti tue dilahirkan dalam keluarga diraja, belajar master pengajian islam kat Az-Azhar. Then, amik PhD dalam bidang fizik kat Harvard. Hafal 30 juzuk Al-Quran. Sopan santun dan menjaga adabnya. Hah, yang nie lah aku consider sebagai complete as whole package. Ade tak manusia cam nie? takde kan?hehe.. So, people kalau nak compare orang tue.. compare lah dengan org yang macam nie. Baru comparation anda tue boleh diterima. Kalau setakat nak compare ngan Fasha Sandha ker, Fazura ker, Fahrin ahmad ke, whosoever lah.. aku tak heran pon. Pandang sebelah mata jer.. (eh, sombongnye..heheh)

Hari tue, waktu aku pegi jalan2 ngan family. Terjumpalah sorg awek nie. Tengok gaya cam tengah tunggu pakwe. Since aku rasa cam akan ade drama sebabak kat situ, aku berenti sekejap sambil tunggu mak aku tgk2 beg tangan. (memang hobi mak aku kumpul2 beg tangan nie. so, tak kesah lah.) Tunggu dan terus menunggu sampai 15 minit baru pakwe dia datang. Ok2, drama akan bermula. !@#$%%^^&&***&^. Yang si awek tue mula merajuk2 manja. Gedik2 pon ade gak. Then, yang si pakwe pon cuba lah pujuk. Pujuk punya pujuk, si awek tue still tak makan dek pujuk. Last2 aku dengar pakwe tue kata "Ok lah, i dah malas nak pujuk u. Kita clash je la. Banyak lagi awek yg tunggu I tue." (aku cuba olah dari loghat kedah menjadi bahasa yg lebih senang difahami agar kelihatan seperti drama yg anda tonton di TV) Aiyo, lelaki yg macam nie pon ade ker? Kesian je aku tgk pompuan tue. Tapi nak wat cam nie, dah same2 kerek and budget hot. Tak dapat den nak nolong nye.

So, moral of the story aku just nak gitau je la yang manusia ni mmg tak sempurna. So, pandai2lah korg bentukkan jati diri dan sifat agar diterima masyarakat sekeliling. Tak salah jadi cantik dan hensem tp make sure perangai dan sifat anda pon seindah wajah tue dan bukanlah juga salah anda jika punyai wajah yang tak cantik dan hensem tp berusahalah mencari dan menonjolkan kelebihan diri yang lain. Ingat kisah An Ugly Duckling. Yang hodoh takkan hodoh selama2nya.

"Allah tidak akan memberikan apa yang kamu inginkan tetapi Allah akan memberikan apa yang kamu perlukan"




2 comments:

dafi said...

such a nice story to share :)

ashraff said...

hmmm,... tp ang x rsa mcm 2 2 gedik ka?? si jantan n si pompuan tu.. hahahh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails