Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Wednesday, March 17, 2010

Resipi Kek Cawan

Aku memang suka makan kek. Kalau pagi-pagi macam nie makan kek, sumpah best sampai takde mase nak balik ke katil teruskan bermimpi main kejar-kejar dengan bidadari kayangan yg muka macam siti nurhaliza. Ok, stop berangan.

Kalau korang nak tahu antara banyak2 makanan kat dunia ni, aku hanya pandai buat kek jer (dengan bantuan buku resipi la jugak). Makanan macam mee goreng ker, laksa ker, ayam masak merah ke, unta masak kari ker..memang aku xpandai buat. Even nak masak mee segera pon aku xpandai sangat. Setakat masak ala2 rendam dan makan tue pandai ler. Tapi kalau kek, kau bagi jer resipi kat aku.. nanti terhidang lah kek yg sedapmacammakkaumasak pon aku leyh buat. Hah, jangan ingat lelaki nie tak pandai buat kek even chef hotel2 terkenal kebanyakkan nye lelaki.

So, untuk memperkukuhkan lagi ilmu bakeri aku nie, aku pon google la resipi2 kek cawan yang dah memang jadi fenomena nie. Pegi mana2 pon mesti ada jual cupcakes yang memang comel dengan macam2 corak pon ada. Mencari punya mencari, akhirnya jumpa jugak resipi cupcakes nie. Disebabkan aku bukan seorang yang kedekut ilmu, aku nak share lah dengan korang semua resipi yang aku jumpa nie. credit to BLOG RESIPI PALING VOGUE


KEK CAWAN COMEL MACAM NAZRUL (memang aku reka nama kek nie. Suka hati aku lah kan, ade aku kesah?)


Bahan-bahan (utk 35 biji )


150 g mentega
185 g tepung naik sendiri
150 gram gula kastor
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh vanilla
Untuk ising:

100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur

Cara-cara


Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati
Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabut manik atau choc rice


nak buat kek macam nie korang pegi masuk kelas blajar dulu


yang nie nak makan pon xsanggup, comel sangat

Note: How to diff between cupcakes and muffin? Anyone tell me please!

2 comments:

nabila said...

weh, nazr folow la blog aku..heheheh poyo gileee


muffin besar pstu mne ade taruk icing2 ni..pstu lembut..

cupcake kecik pastu ade icing..pstu keras ckit dari muffin..rse die berkrim n mentege

klu tak fhm jom g fairy tale..heheheh

Muhammad Nazrul said...

erk...

nnti aku follow..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails