Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Wednesday, April 21, 2010

Oh mak, saya nak pegi obersea. Eh2, oversea =)


Sape je yang xnak pergi oversea kan? Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak tak termasuk okeyh. Hang tok sah dok buat lawak. Ni, nak habaq mai. Sebenarnya bukan susah pon nak pi oversea nie. Yang susah nya ni bab nak apply scholarship. Bukan semua scholarship ade untuk ke oversea. So, meh nak share dengan semua cam ne nak sambung blajar kat oversea. Aku fokuskan untuk lepasan STPM, Asasi, STAM, Matrikulasi dan Diploma sebab kalau SPM nie, senang je. Apply JPA or MARA pon dah boleyh.

FAKTA PENTING!
Sesi kemasukan universiti2 kat oversea nie bermula september, bukan Julai macam kat Malaysia nie.


BAGAIMANA NAK MOHON PG OVERSEA?


1. Universities & Colleges Admissions Service (UCAS)
Okeyh, ade banyak kaedah yang korang boleh gunakan kalau nak sambung belajar kat oversea. Kemasukan ke Universiti2 di UK adalah secara berpusat cam kat Malaysia gak. Kalau kat Malaysia kita apply IPTA through UPU, kt UK pulak kena apply under Universities & Colleges Admissions Service (UCAS). Rasanya semua universiti kat UK nie berpusat under UCAS. Eventhrough korg international applicant, korg still kena apply under UCAS. Setiap permohonan tue kena bayar wang proses tp dah lupe brape pound. Rasanya kalau 1 pilihan kena 9 pound kot.


2. Permohonan terus ke Universiti.

Universiti2 seperti di negara Indonesia, Australia, Brunei dan Amerika Syarikat menerima permohonan terus ke pihak universiti. Pelajar2 antarabangsa boleh mendapatkan borang2 permohonan secara online dr lawan web universiti. Yang nie pon kena bayar wang proses jugak. Bayaran nye terpulang pada universiti2 tue.


3. Agensi-agensi pengajur pendidikan.

Ada jugak berapa agensi2 yang ada untuk membantu pelajar untuk menyambung pengajian ke luar negara sebagai contoh Medic Mesir, Study Group dan beberapa lagi. Korg boleh refer yang nie kat iklan2 surat khabar terutama akhbar hari ahad. Banyak kot. Antara negara2 yang biasanya ditawarkan adalah ke Mesir, US, Rusia, India dan Indonesia. Rasanya bidang perubatan, pergigian dan farmasi yang paling banyak kot.

4. Twinning program antara IPT M'sia dan luar negara.
Melalui twinning program nie korang akan belajar kat IPT Malaysia untuk beberapa tahun dan menghabiskan tahun2 berikutnya di luarnegara. Biasanya diorg akan buat 2 +1 atau 3 +1. Maksudnya korg akan belajar di Malaysia 2 tahun dan satu tahun berikutnya adalah di negara2 yang terlibatlah. Program nie pon ok gak sebab korg akan apply kat IPT dalam M'sia dan segala benda urusan ke luar negara, IPT tue yang akan uruskan. Banyak IPT kat M'sia yang tawarkan program nie dan mostly adalah IPTS antaranya seperti Kolej PTPL, Kolej KDU, Kolej ATC, MSU, IMU, Penang Medical College, Penang Dental College dan banyak lagi lah. Nanti kat Ijazah korang, takde lah name2 kolej kat Malaysia yang korg mula2 belajar selama 2 tahun tu tp yang tertulis ade lah universiti2 yang korg masuk tahun terakhir kat luar negara. Untungkan? Belajar setahun je dah dapat Ijazah macam org belajar 3-4 tahun kat oversea.

5. Belajar je lah kat Malaysia
Ade jugak IPT2 kat Malaysia yang buat MoU dengan universiti2 kt oversea untuk menawarkan program pengajian daripada universiti2 tue. Macam program Bachelor of Law (University of London), Bachelor of Law (Reading University) yang ade kat beberapa kolej swasra. Korang xyah pon sambung belajar kat oversea tp still leyh dapatkan ijazah universiti luar negara. Pastu bile nak apply kerja nanti, boleh angkat bontot kat pengarah. Korang ade degree oversea, bukan main2 nieyh walaupun padahal belajar kat Malaysia je. Sape tau kan =) hahahaha

SEBELUM TUE!

Sebelum ke oversea, korang kena ada satu sijil or bukti yang menunjukkan tahap kebolehan korg berbahasa Inggeris seperti korg ade TOEFL ker, IELTS ke. MUET xdilayan ok. Korang dapat band 6 MUET pon, xde universiti kat luar negara tue nak pandang kecuali Singapore jer.


BIASISWA/PINJAMAN PELAJARAN

Biasiswa dan pinjaman pelajaran ada disediakan bagi sesiapa yang layak macam Yayasan Khazanah, Sime Darby, PNB, Security Commission, Bank Negara, JPA dan MARA.

Okeyh lah, kalau korg nak tau ape2 lagi jangan malu2 nk drop ur comment k.

2 comments:

fana said...

law takder kat Mesir. ada medic ngan agama je. kepingin ke negara Anbiya'.

Muhammad Nazrul said...

ade2.. syariah wal qonun..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails