Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Wednesday, June 16, 2010

Apa salah Mat Jenin?

Kisah Mat Jenin memang dah sebati dengan masyarakat Melayu. Kisah Mat Jenin ni sangat sinonim dengan budaya masyarakat Melayu yang konon-kononnya suka berangan. Penulis cerita penglipur lara ni pon tuliskan satu cerita tentang seorang lelaki yang panjat pokok kelapa [kalau tak silap aku la] sambil berangan-angan nak kawen dengan anak raja. At the end of the story, penulis pun matikan cerita ni dengan menjatuhkan Mat Jenin ni dari pokok kelapa.

See, penulis matikan jalan cerita ni macam tu je kan. Ape salahnya kalau penulis merialisasikan angan-angan Mat Jenin sehingga dia kawen dengan anak raja dan hidup senang sampai akhir hayat. Penulis rasa sangatlah impossible bagi Mat Jenin, budak kampung yang bodoh nak kawen dengan anak raja. That's why lah Melayu susah nak maju kalau ada lagi yang berfikiran sempit macam tue.

Dalam dunia sekarang nie, dah takde lah yang mustahil-mustahil. Aku rasa Hang Tuah pun tak terfikir yang suatu hari nanti akan ada anak Melayu yang akan naik ke angkasa dan sekarang ni benda tu dah jadi kenyataan. Not a kind of dreams anymore. Cuba kalau pada zaman dulu kau kasi tau yang kau bercita2 untuk naik ke angkara, mesti habis kena gelak atau dikatakan gila. Ok, itu zaman Tok Kaduk. Kalau aku ada kat zaman tue pon aku gelakkan kau =.="

Aku rasa nowadays, dalam era yang dah serba moden dan urban ni, kita tukar sikit cerita Mat Jenin. Make it more possible and bring something different to the society. Misalnya, Mat Jenin jatuh dari pokok but suddenly he saw a poster about the princess who lost in the jungle or she felt sick because she has been cursed by a cruel and evil witch. Then, Mat Jenin managed to save the princess and at the end of that story, Mat Jenin pon kawen lah dengan puteri raja tue.

So, people can be motivated by this story and it might trigger their spirit to succeed in their life.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails