Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Friday, June 18, 2010

Perempuan Sekarang Semakin Cantik

Ye, memang perempuan sekarang semakin cantik.

Kalau kita pergi ke mana-mana shopping complex, kenduri kahwin atau pon ke kelas (Institusi Pengajian Tinggi), memang dapat lihat perempuan yang cantik-cantik ini.

Kalau dahulu, anak-anak perempuan sangat takut untuk tunjukkan wajah sampaikan nak jalan pun tunduk je. Tapi sekarang, bukan main berani lagi mendabik dada time berjalan konon2nya nak tunjukkan wajah yang cantik. Itu pon lepas repair mane yang patut lah..hehee. Kalau pegi dekat2 dan cube scan wajah diorg, berlapis2 make up dipakai. Tak cukup lipstik, bedak alas, maskara, eye shadow, bedak2 yg kasi pipi jadi kaler merah macam badut pon diorg pakai. Mananye tak cantik kan?

Itu bab make up, belum lagi bab berpakaian. Bagi yang freehair tue, no comment lah. Jawab sendiri bila malaikat tanye kat kubur ye. Trend skrang ni dah jadi fesyen Yuna. Semua nya Oh bulan. Eh, korang pernah dengar tak kisah org puja bulan nak cantik, mesti diorg amik ilham dari lagu Yuna nie kan?hahah. OFF TOPIC!!!

Sekarang nie, banyak nye perempuan kalau kuar pakai selendang je. Gamak takde duit kot nak beli tudung bawal atau tudung yg besar sikit. Pastu pakai selendang, sanggul2 tinggi kat belakang lak. Macam bonggol unta pon ade. Eh, diorg tak tahu ker yang sanggul tinggi macam bonggol unta tue xboleh dalam Islam.

Sabda Rasulullah s.a.w: Dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini –hadith riwayat Muslim.

Kalau dah nak cantik2 ni, haram halal letak je ketepi. Agak2 nanti kalau dalam kubur pun, masih cantik macam tu kah?

Tapi tak semua perempuan-perempuan yang cantik-cantik macam aku katakan tu. Masih lagi yang jaga batas-batas dalam berhias. Ye, berhias takdelah salah tapi kalau sampai over tue. Takyah lah ye.

1 comment:

fana said...

lau aku dh ke arah itu, cepat2 le tegur aku.. tknak makin lalai..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails