Welcome my visitor!

"This blog is created as a medium of communication between me and other people around the world. It's totally free from any political or sensitivity issues. I would like share with u some of my stories, inspirations, heart and love. Have a nice day and thanks for visiting!"

Monday, November 15, 2010

Current Relationship

Muhammad Nazrul is in relationship with ALL HIS NOTES AND BOOKS and it is complicated.

Note : Don't try to steal 'em from me.

Thursday, November 4, 2010

Sweet November

When I was having my breakfast tadi tibe2 teringat nak post something kat my blog. Eventhough I have nothing to share with but saje jer nak kongsi cerita my life kat UUM since this my first semester pon dah nak tamat. Sekarang nie tgh mood study week. Study? Oh no. Banyak lagi mende lain yang aku dah buat rather than get ready for next and next paper. One of them, accompanied my mother went shopping for my brother's wedding. Sakan nooh. Eventhough this is the second time in our family having this wedding ceremony tp kemeriahannya tetap ada. Mungkin kali ni anak lelaki yang pertama, nak sambut menantu pilihan la konon-kononnye. Haha.

Oh my, dah lari topik nampaknye. dari nak cerita pasal life kat UUM, termasuk story pasal wedding. Ok, stop right here. Story pasal wedding nanti I post on my special entry ok. Sekali dengan hantaran aku kasi. haha!. Emm, back to topic pasal life kat UUM sepanjang satu semester nie. Banyak jugak nak aku cerita. Lagi2 pasal budak2 yg aku takbrape suka. Bukan nak mengumpat but I wanna make it as a lesson for me.

The story begin pasal my super close friend kat sini. Maybe for guys yang slalu nampak aku kat UUM will know who actually I'm talkin' about. Aku takramai kawan sini sebab aku masuk lambat. Masing-masing dah pakat buat puak sendiri and I cannot even try to join them. Bukan taknak tp biarlah diorang, lagipon aku lebih suka sendiri-sendiri. Dialah kawan tempat aku mencurah kan segala mcam benda and sometimes tempat aku bergosip jugak..haha. Dia ni lah yang akan dapat tempat duduk VVIP kalau aku kawen nanti. Tapi kesian kat dia kalau weekend menjelma coz aku slalu balik dan tinggallah dia bersama monyet-monyet di Bukit Kachi tu. Sorry lah Ikhwan, rumahku syurgaku. hehehehehe~

Taklupa kawan melahar, bergosip dan ape2 aje lah, Nurul Hidayah Zainal. Eventhough aku jarang jumpe dia sebab kitorg berlainan residential hall but aku still sayangkan dia as my friend who first bring me to STID class and sometimes she quite concerns tentang kesihatan aku. Thanks a lot ye Nurul. Whatever happen, u are still best friend here and forever keyh.

Then my new friends yang makin hari makin rapat sampatkan makan pon asyik same2. Haha!. Aimi, Leena, Ti, Que, Jackie and few names lagi yang aku taklarat nak taip. I will never forget them coz diorg nie yg accept aku as their friend walaupun ade sesetengah yang kutuk aku mcm aku bodoh-bodoh sangat sebab masuk sini lambat, lagi lambat dari budak second intake tapi diorg baik betul dengan aku and sometimes help me dalam pelajaran gak. Sape2 rase yg berkenan dgn budak2 nie boleh la aku tolong rekemen kan sementara stok masih ade.

Sesi induction dah habis, ulasan subjek2 sem nie that I feel quite tough la pulak. Macam Contract Law 1 tue, aku minat subjek nie sebab related dengan what happen in our sekeliling, tp nak hafal case tue yg little bit mencabar sebab macam2 name ade. Moral of the story: don't create so many cases. Backlog cases pon dah berlambak weyh.

Malaysian Legal system nie for me takde lah susah tahap supreme tue tp yg menyebabkan subjek nie agak payah sebab for every point there need cases. Macam sources of law tue, klu mase asasi dulu just discuss the sources and put few examples tp masa degree ni kena ade case support every source yg kita bagi. Susah la jugak. Pasal jurisdiction of courts nie aku takrase susah sangat tp ade lah certain part yg aku masih lagi nak paham mcm waktu2 privy council tue. Kalau setakat discuss the jurisdiction of superior courts during the present time tue boleh lagi la aku goreng. Hah, native law pon macam susah sebab nak kena ingat case2 yang pelik. Apa2 pon harap2 soalan final nanti taksusah. Ameen~

Islamic law nie bila study rase agak senang but when it comes to tutorial question, susah jugak. Menangis nak jawab kalau macam mid sem test hari tue. Aku nie jenis hafal bulat2 ikut buku dan kalau change a few words aku dah menggelabah. Pada aku, Islamic law nie should improvise la dia punya silibus. Make it rationale to law students. Yang pasal sources of Islamic law tue can compile as one topic and other topics can discuss about islamic legal system, appointing Syarie judges and qualification of syarie lawyer, application of Islamic law in malaysia, introduction to mal, islamic criminal proceeding, and something yang boleh digunapakai oleh law students yg berminat nak jadi syarie lawyer macam aku.

Subjek teras universiti macam Titas ngan aplikasi komputer tue boleh la tahan. Best jugak. Tp paling best lecture titas yang just belajar 30 minit je seminggu padahal dalam schedule sepatutnya 3 jam. Hebat tak lecturer titas aku? She made such a loooong class to the shortest ever. hahaha.

Ape2 pon I can feel that aku dah mula masuk dengan suasana kat sini tapi merbok-sick still ade sampai bile2 and I can be accused as a big liar kalau aku kata aku dah lupakan all the memories in merbok. Kill me please! haha.

Merbokian, I miss you guys. Eh, shah alamrian too =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails